Lihaksia ja päätä särkee, elimistö taistelee tautia vastaan nostamalla kuumeen, keuhkoihin sattuu jatkuva yskiminen ja pää tuntuu olevan räkää täynnä. Kuulostaako tutulta? Suomessa jyllää jälleen keväinen flunssa-aalto ja yhä useampi ihminen – itseni mukaan lukien – kaatuu sen edessä petiin.

Samanaikaisesti hyvin moni työ on nykypäivänä mahdollista tehdä myös etänä, vaikka kotoa sohvalta käsin. Valitettavasti tämä mahdollistaa myös sen että töitä tehdään kotoa käsin – sairaana. Muistan hyvin kun ”entinen minä” sairastui keuhkoputken- tai poskiontelotulehdukseen. Kävin hakemassa lääkäriltä antibiootit ja sairaslomalapun, jonka jälkeen ajelin apteekin kautta kotiin, otin ensimmäiset lääkkeet ja rojahdin sohvalle koneen kanssa – töitä tekemään.

Keho pyysi lepoa ja rauhaa, mielessä pyöri vain ajatus ”teen vielä nämä muutamat jutut”. Muutamista jutuista tuli monen tunnin urakka kun pää ei ollut skarpimmillaan (miksiköhän?!), mutta luovuttaahan ei voinut. ”Työt on tehtävä”, kuului ääni päässäni ja siinä mä sitten sairastelin ja tein työni samalla. Hohhoijaa, anteeksi nyt vaan mutta onhan tuo nyt hölmöläisten hommaa. Tilanne on tietenkin eri esimerkiksi yrittäjillä, mutta kirjoitan tässä nyt kuukausipalkkalaisen silmin.

Viime viikolla kun tauti iski päälle, tein pari ekaa päivää etänä sohvalta käsin kunnes viisas pomoni patisti lääkäriin. Saatuani sairaslomaa viikon pari viimeistä päivää toimin tällä kertaa kuin on suotavaa – poissaolo viestit aktiiviseksi, ilmoitus työyhteisölle että olen loppuviikon saikulla, kone kiinni ja lepäämään. Hyvä minä, toimin arvojeni mukaisesti!

Olen tässä pitkien päivien aikana pohdiskellut jälleen omien arvojeni listan kirkastumista. Sitä miten nykyään todellakin toimin arvojeni mukaisesti. Oma hyvinvointi on aina ollut arvoissani top vitosessa mutta vasta viime vuosina olen alkanut toteuttaa tätä arvoa käytännössä. Miten sinä toimit arjessasi? Oletko pohtinut arvojasi ja sitä miten ne näkyvät käytännössä elämässäsi?

Tässä nopea arvotesti sinulle. Ota kynä ja paperia, listaa 5 tärkeintä arvoasi. Listaa sitten jokaisen arvon kohdalle viisi ranskalaista viivaa siitä miten arvon tulisi näkyä arjessasi konkreettisesti, miten arvo toteutuisi unelmatilanteessa. Näiden viiden ranskalaisen viivan viereen listaa toiset viisi viivaa, kirjoita niihin miten arvo todellisuudessa näkyy elämässäsi konkreettisesti. Ole rehellinen itsellesi! Tulos saattaa avaa silmiäsi sisäisille ristiriidoille. Jos toimit eri tavalla kuin arvosi edellyttävät, toimit itseäsi vastaan ja se puolestaan aiheuttaa pahaa oloa jonka syytä et tietoisen mielen tasolla löydä.

Jos siis arvoissasi on terveys tai hyvinvointi, ota saikku saikkuna ja keskity siihen mikä on sinulle arvokasta.
Edesmenneen työnarkomaani isäni sanoin: ”älä tee niinko mää tee – tee niinko mää sano!”

Pidähän huoli itsestäsi, sillä olet tärkeä.

-inga