Life coach ei ole terapeutti, ei psykologi, vaan valmentaja. Life coach ei ole substanssivalmentaja. Substanssivalmentaja opettaa esim. urheilussa tekniikan jota sitten toistetaan valmennettavan kanssa yhdessä tuhansia kertoja kunnes siitä tulee automaatio. Valmentaja sen sijaan kuuntelee asiakastaan, kysyy paljon erilaisia kysymyksiä ja teettää hänellä kuulemansa perusteella tehtäviä jotka auttavat häntä itseään oivaltamaan mikä hänelle on parasta, mitkä toimintatavat olisi syytä muuttaa ja mitä vahvistaa. Valmentaja ei siis neuvo vaan nimenomaan oivalluttaa. Valmennuksessa keskitytään tähän hetkeen ja tulevaan, menneiden kaiveluun ei niinkään lähdetä. Sinä olet oman elämäsi asiantuntija.

Mielikuvaharjoitteet

Olen itse kokenut erilaiset mielikuvaharjoitteet yksinkertaiseksi mutta erittäin toimivaksi tavaksi muuttaa omaa ajatteluani. NLP-harjoitteet joissa muokataan mielen maailmaa nykyisyydessä sekä tavassa kohdata tuleva, ovat myös toimivia. Joskus tulee kuitenkin vastaan asiakas joka ei pääse mielikuvaharjoitteeseen sisään niin että sillä olisi vahva vaikutus. Se on täysin ok ja normaalia. Onneksi on muitakin tapoja kehittää itseään. Muun muassa harjoitustehtävät ovat toimivia ja kun ne yhdistää rentoutusharjoitukseen, alitajunta pääsee tuottamaan paperille asioita joita asiakas ei ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi. Kirjoittaminen auttaa myös jäsentämään omia ajatuksia. Käytämmehän joka päivä arjessakin erilaisia listoja ja lappusia muistuttamaan ja listaamaan asioita – jäsentämään ne mielessämme.

Tärkeintä kuuntelu

Tärkein valmennuksen sisällön osanen on kuitenkin aina kuuntelu ja läsnäolo. Kyselen paljon kysymyksiä joita asiakas ei ole ennen pohtinut, jotta saadaan mielin heräteltyä ”uusille urille”. Saankin usein kommenttia ”taas sää kyselet näin vaikeita”. Mutta rakas, teen sen sinun parhaaksesi sillä tiedän että kun vastailee kysymyksiin ja puhuu paljon, tulee puhuneeksi suoraan alitajunnasta. Olen itsekin useaan otteeseen pysähtynyt kesken keskustelun ja miettinyt ”hetkinen, sanoinko mä tuon juuri ääneen? Enpä ole ennen ajatellutkaan noin”. Tietoisessa mielessä en varmasti olekaan mutta alitajunnassa kyllä, sillä sieltä se ajatus ilmoille pääsi.

Itsetuntemus avaimena

Kun kävin life coach -opinnot sukelsimme syvälle itseen ja tutkimme omia rajoittavia uskomuksia sekä pelkoja ja opettelimme tunnetyöskentelyä. Vuoden aikana opin valtavasti itsestäni, miksi ajattelen ja toimin kuten teen, ja miten voin muuttaa ajatteluani jotta voisin paremmin. Nämä monipuoliset opit ovat nyt sinun käytettävissäsi. Tässä listaa millaisissa asioissa osaan sinua auttaa:

  • arvot ja ajanhallinta
  • itsetunto, itseluottamus
  • uskomukset, anteeksiantaminen, irtipäästäminen
  • kokonaisvaltainen hyvinvointi
  • tunnetyöskentely, ihmissuhteet, vuorovaikutus
  • uravalmennus, työhyvinvointi, yritysvalmennus
  • stressinhallinta
  • kokemusasiantuntijuus urheilun parissa työskenteleville

Tavoitteeni arjessa

Minun tavoitteeni on auttaa kanssakulkijoitani voimaan paremmin ja olen iloinen että minut on tänne pallolle juuri tätä elämäntehtävää laitettu hoitamaan. Kun näen miten asiakas oivaltaa asioita, lamppu syttyy pään päällä, tai kun saan valmennuksen jälkeen viestiä miten hänen elämänsä on ottanut askeleen parempaan suuntaan – olen onnellinen ja kiitollinen. Kiitos että saan auttaa.