Ihmisyys ja inhimillisyys ovat parhaimmillaan mitä ihaninta tanssia hattarassa, onnen ja ilon pilvessä, flow-tilassa jossa tuntuu onnistuvan kaikki. Maailma on auki ja asiat loksahtelevat paikoilleen sitä mukaa kun on tarvetta, ja kaikki työ tekijäänsä kiittää.

Sitten on se toinen puoli. Pelot.

Elin tällä viikolla läpi todellisen pelon päivän. Vaikka tietoisuus ”kaikki on hyvin ja asiat järjestyy juuri siinä järjestyksessä kuin kuuluukin” – on minussa, se hautautui tuona päivänä johonkin niin syvälle alitajuntaan etten saanut sitä esiin ja vahvistamaan ajatuksiani vaikka kuinka pyysin. Pelkojen pintaan nousulle ei ollut edes mitään erityistä syytä, jostain ne vain tulivat huutamaan korvaani epävarmuutta onnistumisesta ja toisaalta varmuutta siitä että kaikki kaatuu eikä minusta ole millään tapaa siihen mitä olen Feelingana tekemässä.

”Kaikki kaatuu”

Muistan kokeneeni tällaista pelkoa aikaisemminkin työurallani, ja mietin että mikä tekee tästä pelosta niin paljon vahvemman nyt kun olen yrittäjä. Vastaus tuli hyvin äkkiä. Talous. Kun on toisella töissä, tietää että vaikka ei aina menisi kaikki ihan putkeen, palkka tulee joka kuukausi silti ja asiat selviää puhumalla ja korjaamalla, minun yksittäinen virheeni ei kaada yritystä. Nyt koin että kun teen virheen, kaikki kaatuu, Feelingasta ei tulekaan mitään, tilillä ei ole rahaa, laina ja laskut jää maksamatta. Häpeä.

Ryvin tuossa pelon tunteessa yhden aamupäivän ajan. Se oli kuumottavaa aikaa. Kaikki uhkakuvat kulkivat ajatuksissani kuin gif joka ei paljon naurattanut. Tuona aamupäivänä mietin ensimmäistä kertaa yrittäjyyteen lähtemisen jälkeen että pitäisikö sittenkin selata työpaikkoja netistä. Tätä ajatusta kun pyörittelin päässäni, tuntien pelkoa, havahduin siihen että hetkinen, nyt näille ajatuksille ja tunteille stop ennen toimintaa!

Käyn usein asiakkaideni kanssa läpi kognitiivista kolmiota jossa avataan miten ihmismieli toimii, miten ajatukset ruokkivat tunnetta ja tunne toimintaa. Sinulla on tietoisessa mielessäsi voima vaikuttaa siihen mitä ajattelet. Jos ajatus ruokkii negatiivista tunnetta, pysäytä se ennen kuin se johtaa toimintaan. Niin minäkin tein kun ajatus taloudellisesta turmiosta johti pelon tunteeseen. Pysähdyin, tunnistin tunteen, istuin sen kanssa ennen kuin toimin (eli lähdin etsimään ”oikeita töitä”), jolloin negatiivinen kierre keskeytyi ja pelon tunteen hälvettyä toiminta ei ollutkaan enää työpaikan etsintää vaan pieni kävely lähiluontoon.

Pelot on vain ajatuksia

Tuo pieni muutos sen hetken pelon tunteesta ja ajattelusta kohti uskoa siihen että pärjään, että kaikki järjestyy, johti siihen että universumi alkoi toteuttaa uuden ajatuksen ”minä selviän” mukaista toimintaa ja aloin saada välittömästi tukea ympäriltäni uudelle ajatukselle. Sain tuon päivän aikana usealta taholta vahvistusta siihen että olen oikealla tiellä, ja uskoa siihen että talousasiatkin on mahdollista saada järjestymään niin että yritystoiminta helpottuu. Hauskaa tässä oli se että nämä tahot joilta vahvistusta sain, eivät olleet ollenkaan tietoisia millaista päivää elin. Eihän sitä nyt ääneen voi sanoa että pelottaa, paitsi tässä nyt sinulle. Halusin kirjoittaa tästä sillä uskon että meillä kaikilla on omat pelkomme joiden kanssa kamppailemme ja on mielestäni tärkeää muistuttaa että pelot ovat vain ajatuksia ja tunteita. Ne eivät ole totta. Tämä hetki on totta, ja mitä tässä hetkessä tunnet, luo tulevaisuuttasi.

Minä siis konkreettisesti loin elämääni erinäköisen iltapäivän kuin mihin aamun pelot olivat minua sysäämässä! Voiko tämän konkreettisemmin oman ajattelun ja tunteen muuttamisen voimaa kuvailla? Okei, ehkä voi. Viimeinen kannustus joka tuli vielä illalla sähköpostin välityksellä piti sisällään nämä sanat: ”Älä vaan luovuta.” Miten tämä ihminen josta en ollut kuullut pitkään aikaan, päätti laittaa minulle juuri nuo sanat juuri tuona päivänä? Sattumaa? En usko sattumaan. Ne sanat tulivat juuri silloin kun niitä tarvitsin, silloin kun olin itse kammennut itseni pois pelosta ja päättänyt etten luovuta. Ne sanat tulivat vahvistuksena sille että suuntani on oikea.

Sinä päätät

Toivottavasti tämä teksti avaa sinulle kahta asiaa.
Ensinnäkin, pelot kuten kaikki tunteet ovat inhimillisiä, ne kuuluvat elämään. Totta kai ne tuntuvat kamalilta ja ruokkivat negatiivisia ajatuksia ihmismieleesi, sehän on niiden tehtävä! Suurin osa peloista on kuitenkin mielesi luomia ajatuksia tulevaisuudesta joka ei ole vielä totta.

Ja toiseksi, sinä pystyt muuttamaan elämääsi muuttamalla ajatuksiasi ja tunteitasi, pienillä askelilla! Ja kun sen teet, vedät puoleesi tapahtumia jotka vahvistavat tätä uutta suuntaasi ja pelot väistyvät taka-alalle.

Sinussa on rakkaus ja voima tehdä muutoksia elämääsi, ota se voima haltuusi ja tavoita unelmasi. Sitä mäkin teen, päivä kerrallaan, pieni askel kerrallaan, eteenpäin kohti unelmaa, taloudellisesti vakaata ja tuhansia ihmisiä auttavaa Feelingaa.